Party all night long in Ede

‘Horeca Museumplein Ede wil open tot 04.00 uur’ kopte de Gelderlander vorige week.  Waar in omliggende studentensteden de donderdagavond tot 04.00 of zelfs 05.00 uur duurt, is de nacht in Ede om 02.00 uur afgelopen. Party all night long zit er voor de Edese studenten dus niet in. Voor studentenbegrippen is 02.00 uur vroeg, volgens sommigen zelfs veel te vroeg. Misschien dat het aankomende nieuwe gemeentebestuur hier verandering in kan brengen. 

Vanavond staat een feest van DGWW op de planning. DGWW is de feestorganisatie van de CHE en zij organiseren nu al een aantal jaar studentenfeesten in de Premier in Ede. Volgens Hendrik Cromwijk, voorzitter van DGWW, zitten voor- en nadelen aan ruimere openingstijden. “Het is leuk om langer door te gaan, maar dat betekent ook dat mensen pas later naar het feest komen.  Nu beginnen wij om 21.30 uur, om 22.30 is het dan al lekker druk.”

Studentenavond – De Premier zelf ziet het wel zitten om wat langer door te gaan, althans op vrijdag en zaterdag. “We merken in het weekend dat mensen na 03.00 uur graag nog even willen borrelen. Op donderdag is het vooralsnog te rustig om langer open te zijn.” Aldus een medewerker van de Premier. Maar ook hier gaat als het goed is verandering in komen. Hendrik vertelt dat DGWW en de Premier plannen aan het maken zijn om ‘gewone’ donderdagen ook in Ede tot dé studentenavond te maken. “Nu hoor je vaak dat studenten uitwijken naar Utrecht of Arnhem, omdat in Ede bijna niemand is. Dat willen we veranderen.”

Weekend – En de studenten? Van hen mag de avond nog wel even doorgaan na 02.00 uur. “Zeker als het een feestje is vind ik dat het wel wat langer mag duren” aldus journalistiekstudente Gioia. Medestudent Judith is het hier roerend mee eens: “Ze kunnen ook de deur om 02.00 uur dicht doen, zodat niemand meer erin of eruit mag, maar dat het feest wel gewoon doorgaat tot 04.00 uur”.  Voorlopig blijft het voor de studenten echter bij hopen, als  het voorstel erdoor komt zal de ruimere openingstijd waarschijnlijk alleen in het weekend gelden.

Met uitzondering van de christelijke partijen lijken vrijwel alle partijen voor het voorstel te zijn. Na de verkiezingen, als er een nieuw gemeentebestuur is, wordt er beslist over de Edese horecatijden.

Vind jij dat cafés in Ede ook op donderdag langer open mogen zijn? En vind jij Ede een leuke stad om als student uit te gaan?

Hannah van Moolenbroek

Hannah van Moolenbroek

Plaats een reactie